A tápokról általában

Az alábbi kis összefoglalóval szeretnénk segíteni a száraztápokban felhasznált különböző (mikró, makró) elemek, vitaminok táplálásban betöltött szerepét megvilágítani.

Néhány gondolat a vitaminokról

A vitaminok olyan fontos biológiai hatású természetes szénvegyületek (szerves molekulák), melyeket az szervezet nem képes előállítani, azonban ezen anyagok kis mennyiségére a szervezetnek állandóan szüksége van a sejtállomány fenntartása vagy gyarapodása, valamint a szervek működésének biztosítása és a normális anyagcsere folytatása érdekében. A vitaminok tehát esszencális (= létfontosságú) anyagok, melyek megfelelő mennyiségben a táplálkozás során kerülnek a szervezetbe. A különböző fajok esetében más-más anyagok nevezhetők vitaminoknak. Például a C-vitamint az emlősök többsége képes előállítani (kutya), de például az ember, a majom, a tengerimalac, a denevér és a csontos halak szervezete nem.

A macskáknak például, az emberhez hasonlóan szüksége van A-vitaminra, azonban az emberi szervezetettel ellentétben a macska szervezte nem képes az A-provitamint (b-karotin) A-vitaminná alakítani.

Azokat a vitamin-elő anyagokat, melyek eredeti formájukban hatástalanok, azonban a szervezetbe kerülve hatékony vitamin-molekulákká alakulnak, provitaminoknak nevezzük.

Fontos továbbá azt is megemlíteni, hogy a vitaminok egy részét a bélbaktériumok is szintetizálják, így ezeket a szervezet belülről megkapja, ezáltal viszont a teljes szükségletnek csak egy részét kell a táplálékkal bejuttatni. Ez alól jelentenek kivételt azok az esetek melyek a bélbaktériumok pusztulását okozzák, ilyen lehet egy antibiotikumos kezelés.

A szervezet aktuális vitaminszükségletét számos tényező befolyásolja (kor, nem, vemhesség, laktációs időszak (szoptatás), tartási körülmények, környezet, fizikai és szellemi megterhelés, valamint a stressz.

Oldhatóság szerint megkülönböztetünk:

Zsírban oldódó vitaminokat. lásd. D.E.K.A.(ebben a sorrendben könnyen megjegyezhető)

D vitamin=kalciperol Ca hordozó, valamint elősegíti annak hasznosulását, bélből való felszívódását, így hozzájárul a csontképződéshez. Főleg a májban és vesében tárolódik.

E vitamin=tokoferol antioxidás hatású, segíti az ivari szervek optimális működését, megvédi a tápot az avasodási folyamatoktól. Reprodukcióra pozitív hatást fejt ki az ondósejtek vitalizálásán keresztül.

K vitamin=fillokinon a bélflórában természetes körülmények között jelen van. A K-vitamin segít a fehérjék összetapadásában, ami szükséges a véralvadási folyamatokhoz. A K-vitamin nélkül a sejtek nem képesek megfelelően növekedni, valamint nélkülözhetetlen a fehérjék beépüléséhez. A K-vitamin ezen kívül segít az idegsejtek egészségének megőrzésében.

A vitamin=Retinol látás támogató vitamin;

Karotionidok az A vitamin elő vitaminjai természetes szabadgyök fogók. Jó tudni, hogy előnyös tulajdonságai mellett az arra hajlamos (fehér, világos színű) kisállatok bundájának sárgább árnyalatot kölcsönözhet.

A fent felsorolt vitaminok vizelet útján nem távoznak a szervezetből, így az állat testében hosszabb ideig képes raktározódni!

Ez alól kivétel a kis mértékben, vízben is oldódó K-vitamint a szervezet csak minimális mennyiségben képes tárolni.

Vízben oldódó vitaminok: B1 , B2 , B3 , B4 , B5 , B6 , B12, C, H, (K)

B1vitamin=Tiamin, aneurin az ideg izom működésért felel. Övsömör tüneteinek enyhítésére alkalmas. Kívánt mennyiségét a tápokhoz adagolt halliszt biztosítja.

B2-vitamin =riboflavi, laktoflavin enzimek fontos alkotó eleme így hatást gyakorol a sejtlégzésre, aminosavak és zsírsavak szitéziére, lebontására.

B2-vitamin (riboflavin,laktoflavin)fontos szerepet tölt be a sejtlégzésben, a biológiai oxidációban valamint részt vesz az aminosavak és zsírsavak szintézisében, lebontásában.

Nikotinsav a szénhidrátok zsírok és fehérjék anyagforgalmában jelentős szerepet játszik. A niacin nélkülözhetetlen a fiatal állatok normális testtömeg gyarapodásához, az idegrendszer, a bőr és a szaruképletek, továbbá a petefészek és a here normális működéséhez. Hiányára kutyáknál az un. black tongue nyelv elszíneződés figyelmeztet.

B5 =Pantoténsav Kiegészítése különösen a zsírokban gazdag tápok etetésekor, antibiotikumok tartós adagolása és hideg környezetben élő állatok esetében lehet indokolt.

B12=Kobalamin a vastagbélben természetes úton is termelődhet, amennyiben van jelen elegendő kobalt. Élettani hatásai közül a legfontosabb – a vér és a hámképzésben, a szénhidrátok és a zsírok anyagcseréjében az idegrostok működésében és a kollagén képzésben- kifejtett hatása.

C-vitamin=aszkorbinsav segíti a méregtelenítési folyamatokat, továbbá a tápokhoz adagolva meggátolja azok időelőtti romlását. Részt vesz a szervezet általános védekezési mechanizmusában.

A fent felsorolt vitaminok vizelet útján távoznak a szervezetből így a szervezetben hosszabb ideig nem képesek raktározódni, rendszeres pótlásukról gondoskodni szükséges.

Ez alól kivétel jelenthet a B12-vitamin, amely a májban hosszú ideig (akár 1–2 évre elegendően) raktározódhat.

Fehérjék

A táp legfontosabb alkotó elemei, mivel az állati test minden sejtjének nélkülözhetetlen eleme. Fehérjét az állat csak fehérjéből képes felépíteni. Ideális mennyiségének kiválasztása fontos szempont mivel szegényes mennyisége hátráltatja a fejlődést, de túladagolása káros anyagcsere melléktermékeket produkálhat a szervezetben, ami megterheli az állat szervezetét.

Aminosavak: a fehérje molekulák építőkövei a fehérje értékesíthetősége elsősorban a fehérjemolekulát felépítő aminosavaktól függ. Az aminosavak több mint fele esszenciális, másként megfogalmazva az állat nem képes csak a bevitt eledelből fedezni a szükséges mennyiséget.

A száraztápokban megtalálható olajok segítik, a könnyebb emészthetőséget javítják a táp konzisztenciáját. Azonban a magas telítetlen zsírsav jelenlét a könnyebb emészthetőség mellett könnyebb avasodási folyamatokhoz is hozzájárulhat, mely káros jelenséget a hozzáadott E vitamin segít kiküszöbölni.

Zsírok

A zsírtartalom aránya a tápláló érték másik legfontosabb paramétere, mivel energia tartalma jelentős. Bevitt energia tartalom nélkül pedig nem működik a fehérje átalakítás. A telítetlen zsírsavak nem csak maguk szívódnak fel könnyebben, de jelenlétük segíti a telített zsírsavak felszívódását is így segítve az emészthetőséget. Továbbá a zsírok segítik a csontképződést és a zsírban oldódó vitaminok felszívódását. A túl sok zsírtartalom azonban emésztési zavart, hasmenést okozhat. Hiány tünetei: bőrelváltozások, növekedési, szaporodási zavarok jelentkezhetnek. Esszenciálisnak azokat a zsírsavakat nevezzük, melyeket az állatok maguk nem tudnak előállítani. Példa erre a linolsav melyet az olajos magvak tartalmaznak.

Foszfatidok: Nitrogén tartalmú vegyület csoportok melyek az Izom és idegsejt membránjainak alkotó részei.

Ásványi anyagok

Kalcium (Ca) és Foszfor (P) szükséges a véralvadási folyamatokhoz, a szívizomzat működéséhez, továbbá több enzimműködés aktivátora. Ca és P aránya jelentős hatást gyakorolnak egymásra, a többlet Ca jelenléte csökkentheti P felszívódását. Az optimális Ca / P ellátottság függ a mennyiségtől a két makró elem egymáshoz viszonyított arányától és a D vitamin jelenlététől. Az elégtelen Ca és P ellátás növekedési és csontképződési zavarokat okozhat a fiatal állatoknál.

Nátrium, kálium, Klór a szervezet belső állapotának biológiai állandóságát (homeosztázisát) biztosító élettani folyamatok összességéért felelnek. A CL, Na legfontosabb feladata az izotónia (sejtek belső folyadék tartalma) fenntartása.

Magnézium (Mg) Anyagforgalma szoros összefüggésben van a Ca és P jelenlétével. A szervezet Mg tartalmának megközelítőleg 70%-a csontokban található meg. Számos enzim aktivátora, hiánya izomgörcsöket okozhat. Az állati takarmányok megfelelő mennyiségben tartalmazzák, de felszívódását számos tényező károsan befolyásolhatja.

Mikróelemek

Vas: jelentős szerepe van a szervezet oxigén szállítási folyamataiban tekintettel arra, hogy a hemoglobin és a mioglobin alkotó részé, továbbá a citokrom részeként aktiválja az oxigént a terminális lebontó folyamatokban.

Az állatok vas szükségletét növeli a vemhesség illetve az esetleges vérzések.

Cink: Számos enzim alkotórészeként jelentős szerepet játszik a szénhidrát és fehérje anyagcserében. Hiánya esetenként szaporodásbiológiai zavarokat okozhat jellemzően hímivarú állatoknál.

Jód: A pajzsmirigy hormonok alkotórésze melyek részt vesznek az anyagcsere aktivitásának szabályozásában. Alacsony jódellátás hízáshoz vezethet.

Mangán: Természetes úton elsősorban a májban található. Fontos szerepe van a porcképződési folyamatokban. Hiánya esetén fejlődési, csontképződési, szaporodás biológiai zavarok jelentkezhetnek. A vas és kalcium antagonistája, melyek akadályozhatják a mangán felszívódását.

Kobalt: A B12 vitamin központi része, így fontos mikró elem.

Króm: Szerepe fontos a fehérje emésztésben, továbbá befolyásolja az inzulin működését is.

Fogalomi meghatározások:

Avasodás, káros, táp minőségét negatívan befolyásoló folyamat, mely felgyorsulhat magas hőmérséklet, fény és nehézfémsók jelenlétében. Az avas táp inaktíválhatja a májban tartalékolt A és E vitamint így okozva toxikus hatást. A folyamat elkerülhető a táp előírt hőmérsékleten történő tárolásával. Gondoskodjunk továbbá a táp nedvességtől, napfénytől, levegőtől való megóvásáról.

Hidrolízis Egy speciális eljárással (hidrolízissel) tovább bontják a fehérjerészecskéket, mondhatjuk úgy is, hogy „előemésztik” a fehérjét. Ez még gyorsabb felszívódást és hatékonyabb hasznosulást eredményez.

Makroelemen azt az ásványi anyagot értjük, amely szervezet számára naponta néhány száz milligramm vagy éppen néhány grammnyi mennyiségben szükséges. Ilyen elemek többek között a kalcium, a foszfor, a nátrium és a kálium. Mikroelemnek nevezzük azt az ásványi anyagot, amelyből naponta néhány milligrammra vagy még annál is kevesebbre van szüksége a szervezetnek. Ezek közül példaként emelhető ki a vas vagy a cink. Főleg enzimalkotók ppm 10-6. on (milliomod); ppb10-9.en (billiomod) mennyiségben; UI még ezeknél is nagyságrendileg kisebb egység. Általában olyan elemek mennyiségi egysége melyek igen kis mennyiségben szükségesek az élettani folyamatokhoz.

Nyomelemek azok a mikroelemek, amelyek valóban csak nyomokban fordulnak elő a szervezetben, nem is kell őket mindennap felvenni. Nagyon sokszor a mikroelem és a nyomelem fogalma összemosódik. A szelén vagy az alumínium leginkább ezek közé sorolható.

 

Kutyatáp, Minőségi táp, Kutyatáp azonnal, Legjobb táp, Kutyatáp házhoz, Macskatáp,Táp futár,Legjobb ár érték táp, Kutyatáp zugló, Kutyatáp XVI. kerület, kutyakaja, olcsó táp, ingyen, házhoz, kutyatáp Rákospalota, Kutyatáp Budapest, Kutyatáp vidékre szállít, kiskutya kutyatáp, kölyökkutya táplálás, kiscica táplálás, ivartalanított cica táplálás, kutyafogyókúra, idős kutya táplálása, vemhes kutya táplálása, csirkehús érzékeny kutya, gabonára érzékeny kutya,